Berättelser från Ukraina

torsdag 1 februari 2024

Robert Carlsson

  Dagens föreläsare var Tetiana Kutniakhova som kommer från Kiev i Ukraina. Hon kom till Karlskoga efter krigsutbrottet i mars 2022 tillsammans med sina två döttrar. Kvar Ukraina är hennes man och bonusson. Hon är utbildad konstnär, grafisk designer och inredningsarkitekt. Studierna genomfördes vid National Academy of Fine Arts and Architecture i Kiev. Efter examen 2006 startade Tetiana och hennes man en egen studio för produktion av glasmålningar och mosaik. De tillverkar målat glas med den amerikanska tekniken, som även kallas Tiffanytekniken. Fram till ungefär 2013 tillverkade verkstaden mer klassiska glasmålningar, men sedan dess har denna klassiska teknik utvecklats för moderna interiörer. 

Målat glas och mosaik är en tradition i Ukraina som går tillbaka till Kiev-Rus (sammanslagning av furstendömen i Östeuropa från slutet av 800-talet till mitten av 1200-talet). Många kulturminnen skadades eller förstördes av kriget och den sovjetiska regeringen. Tetiana och hennes man har inrättat en fond för att återställa och återställa mosaiker och målat glas. Tack vare arbetet i denna fond har ett antal mosaiker och målade glasfönster renoverats i Kiev´s kyrkor och kloster.  

  Innan krigsutbrottet i Ukraina har Tetiana kombinerat arbete i studion med undervisning i design vid Borys Grinchenko University. Den sista dagen före kriget, den 23 februari 2022, var Tetiana och hennes mastersstudenter på ett praktikuppdrag vid ett militärmuseum i Kiev. Uppdraget var att väcka liv i utställningens historia för museets webbplats. Uppdraget slutfördes i april 2022 trots att studenterna skingrats till olika platser i Ukraina och utomlands.

I Sverige har Tetiana gått med i ett projekt för att stödja ukrainare från den svenska designstudion Birkagatan Ett i Stockholm. Utifrån en skiss av Tetiana har en grupp ukrainare skapat en väggmålning i Kulturkvarteret Snösätra i Stockholm. Tetiana håller också workshops på Konstfrämjandet i Örebro och i familjecentralen Vivalla om akvarellmålning, collage och traditionella ukrainska påskäggstekniker. I Nora och Järle arbetar hon med ”land art”. Tetiana är mycket tacksam för det skydd hon och hennes döttrar fått i Sverige och söker nu stipendium eller bidrag för att kunna arbeta som glaskonstnär i Sverige.